Hogyan készüljünk a jegyesfotózásra?

Az esküvői fotózásnál az egyik legfontosabb dolog a pár megismerése. Viszont az is legalább annyira fontos, hogy ők is megismerjenek minket. Ennek érdekében vált egyre elterjedtebbé a jegyesfotózás, amely mindkét fél számára hasznos tapasztalatszerzés. De hogyan hozzuk ki belőle a maximumot?

Mi is az a jegyesfotózás?

A jegyesfotózás lényegében egy páros portré fotózás, előnyeiről egy korábbi bejegyzésben már írtunk. Lehet rövidebb is, de átlagosan 1-1,5 órás elfoglaltságot szokott jelenteni. Mivel a jegyesség időszakában készülnek ezek a fényképek, ezért általában az esküvő előtti 1 évben, legkésőbb a nagy nap előtt 1-2 hónappal esedékes a fotózás. Úgy kell időzíteni, hogy a fényképek elkészüljenek időben, ha valahol fel szeretnénk használni őket, akár az esküvőn vagy a szervezés közben.

Tippek, hogy minden tökéletes legyen

1. Helyszín:

Ez első dolog, amin el kell gondolkodni, az a helyszín. Természetközeli, városi témájú vagy extrém? Egy szép táj, kastély, nyüzsgő belváros, elhagyott iparterület vagy az esküvő témájához illő helyszín is jó lehet, a lényeg, hogy a színek és textúrák olyan hangulatot sugározzanak, ami megfelel az elképzeléseknek. Ha pontos helyet nem tudunk mondani, akkor beszéljük át a fotóssal, biztosan segíteni tud a tökéletes környezet megtalálásában.

  • E&M jegyesfotózás Fertőszéplak
  • D&T-jegyes-Kőszeg

Egy szép helyszín és a megfelelő időpont sokat dob a fényképeken.

2. Ruházat:

A ruházat is nagyon fontos eleme a jegyesfotóknak; a nem megfelelő ruhadarabok nem csak a fotós dolgát nehezítik meg, akár teljesen el is ronthatják az összképet. Néhány tanács, amit érdemes megfogadni:

  • Legjobb az egyszerűség. Nem jó, ha egy-egy feltűnő ruhadarab elvonja a figyelmet a képeken.
  • Olyan ruhát vegyünk fel, ami kényelmes és szívesen viseljük, mert tükrözi a saját személyiségünket.
  • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelően válasszunk: a fotózás garantáltan nem lesz jó élmény másfél óra fagyoskodás után.
  • Felejtsük el a fehér pólót! Legtöbbször nagyon áttetsző az anyag, és előhoz minden kis egyenetlenséget a felsőtestünkön, amit nem biztos, hogy szívesen látnánk viszont a képeken. Ráadásul napsütéses idő esetén derítőként funkcionál, ezáltal a fényeket is erősen befolyásolja: a másik nyakára visszaverődő fény sok esetben előnytelen, és nem mellesleg nehezen korrigálható. Önmagában viselve nem ajánlott, de kabát alá kiegészítésként jól tud működni.
  • Próbáljuk fel a kiválasztott szetteket otthon! Nem árt meggyőződni arról, hogy biztosan úgy néz ki minden, mint ahogy a fejünkben összeállt.
  • Ha nem vagyunk megelégedve magunkkal, akkor az a legjobb megoldás, ha alkatunknak megfelelő ruhákat keresünk, ami csak azt emeli ki, amit szeretnénk hangsúlyozni. Ne várjuk el a ruha/testalkat utólagos manipulációját a fotóstól, az sokkal körülményesebb és időigényesebb, mint kiválasztani egy másik ruhadarabot.
  • Lehetőleg mellőzük az élénk/erős mintázatú ruhadarabokat, amik elterelik a figyelmet az arcról. Persze, ha ez passzol leginkább a személyiségünkhöz, akkor nyugodtan lehet harsány szettet választani.
  • Válasszunk a bőr- és hajszínünket kiemelő színeket, ne akarjunk láthatatlanok lenni.
  • Lehet készülni több szettel is, bátran lehet pakolni többféle felsőt, nadrágot/szoknyát, cipőt.
  • Kiegészítőket is érdemes vinni: kalapok, sál, dzseki, pléd, ékszerek mind fel tudják dobni a képeket.
  • Az öltözékünk passzoljon a párunkéhoz. Nem szükséges ragaszkodni az egyforma színekhez, lehetőség szerint inkább csak egészítsék ki egymást, nem kell, hogy teljesen azonosak legyenek.
E&Á_jegyesfotó_Balaton
Egy remek példa arra, amikor a kiválasztott ruhadarabok nemcsak egymással, hanem a környezettel is harmonizálnak. A különböző kellékek pedig tökéletesen kiegészítik az összképet.

3. Hangulat:

Sokat segíthet abban, hogy ellazultabbak legyünk a fotózáson, ha fényképeket nézegetünk. Lehet az a választott fotós portfóliója, pinterest gyűjtés, vagy szimplán csak ismerősök jegyesfotói a közösségi médiában, a lényeg ugyanaz: legyen elképzelésünk arról, hogy milyen beállítások várhatóak egy ilyen jellegű fotózás során. Nem kell tükör előtt gyakorolni, már az is tud egy kis magabiztosságot adni, ha mások fényképeit tanulmányozzuk.

Ha nagyon zavarban vagyunk ilyen helyzetekben, akkor figyelemelterelésnek lehet hozni hobbinkra utaló kellékeket, eszközöket, vagy kisállatunkat is. Kutyusok nagyon gyakran vesznek részt a jegyesfotózásokon, néha kicsit megnehezítik a fotózást, de cserébe remekül tudják oldani a hangulatot.

Persze kis idő után a párok nagy része feloldódik egyéb praktikák nélkül is, de ezekkel a tanácsokkal a zárkózottabb emberek is jobban tudják élvezni a folyamatot. A legfontosabb az, hogy a jegyesfotózás egy jó élmény legyen, ne kényszernek érezzük. Öltözzünk kényelmesen és önazonosan, válasszunk a szívünknek kedves helyszínt, és hagyjuk, hogy partnerünk közelsége és szeretete igazán őszintévé varázsolja a képeket.