FAQ

Néhány pontban megfogalmaztuk a fontosabb információkat és a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a válaszokat, hogy kicsit könnyebb legyen megismerni a munkamódszerünket:

Csak fotózással foglalkoztok? Nem vagyunk főállású vállalkozók mindketten, így nem vagyunk rákényszerítve arra, hogy az összes felkérést elvállaljunk. Ez garantálja azt, hogy mindenki, akivel végül szerződünk, ugyanazt a lelkesedést és minőségi munkát kapja. Ez viszont abban is korlátoz minket, hogy hétköznap egész napos fotózást vállaljunk, általában csak pénteki és szombati napokra lehet esküvőfotózást foglalni nálunk.

Hány esküvőt vállaltok egy héten? Egy hétvégén csak egy esküvőn fotózunk, mivel egy 10-16 órás munka után lehetetlen másnapra úgy felépülni, hogy megfelelően koncentráltak legyünk a minőségi munkavégzéshez. Fáradtan nem lehet összpontosítani, és a “művészi érzék” sem úgy működik, ahogy szeretnénk. Pont emiatt, egymás után általában csak 2 hétvégén dolgozunk, hogy legyen időnk feltöltődni és haladni a korábbi munkákkal. Heti 1-2 portréfotózás be szokott csúszni az esküvők közé, de ezeket a legtöbb esetben hétköznap vállaljuk csak.

Évente hány esküvőn dolgoztok? Limitált számú esküvőt vállalunk csak, hogy állandó minőséget tudjunk biztosítani minden egyes alkalommal. Ez a főszezonban (május és szeptember között) kb. 10-12, egész évre nézve a max. 15-18 esküvőt jelent. Rengeteget dolgozunk a háttérben, sok időt fordítunk a minőségi utómunkára, ezért meg kellett szabni egy határt, hogy ne fáradjunk el már szezon közepén, és mindig a saját magunk által elvárt színvonalon tudjunk teljesíteni.

Mennyire irányítjátok a fotózást? Nem szólunk bele az esküvő történéseibe. Néhány tanáccsal el szoktuk látni a párokat a kezdés előtt, de utána semmit sem szakítunk félbe, nem állítunk meg senkit kivonulás közben, és nem kérjük, hogy nézzen a kamerába aláíráskor. Amennyire csak tudunk, megpróbálunk észrevétlenek maradni, hogy az házasulandók és a násznép is önfeledten tudja élvezni a nagy napot, és ne azon görcsöljön, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie a képek miatt.

Használtok vakut, lámpákat? Amíg a technika bírja, nem használunk vakut, hiszen pont azt tenné tönkre, ami a stílusunk lényege. Nem mellesleg a videósok dolgát is megkönnyítjük, hiszen az állandó villogás könnyen élvezhetetlenné tudja tenni a felvételeket. Van egy LED lámpánk, amit elő szoktunk néha venni, ha túl kevésnek ítéljük a rendelkezésre álló fényeket. Ami a lényeg: fény nélkül nem lehet fényképet készíteni, így aki teljes sötétségben szeretne bulizni, annak nem mi vagyunk az ideális választás.

Van állandó videós partneretek? Jobban szeretünk videós(ok) nélkül dolgozni, de van egy környékbeli cinematográfus, akit jó szívvel tudunk ajánlani a segítséget kérő pároknak. A zsurnalizmus egyik velejárója, hogy szeretünk lehetetlen helyekről képeket készíteni, ehhez viszont nagy mozgástér kell, amit az egy helyben álló videósok nem tudnak — és sokszor nem is akarnak — biztosítani. A legtöbb videós kolléga a saját munkáját fontosabbnak tartja, sokszor meg sem próbálnak kompromisszumot kötni, és így rettentő nehéz dolgozni. Ezért fontos, hogy a videó és a képek stílusa passzoljon, úgy nagy valószínűséggel a szakemberek is könnyebben tudnak együtt dolgozni.

Minden vendég meg fog jelenni a képeken? Készülnek képek a násznépről is, de nem azért vagyunk, hogy a vendégekről portrékat készítsünk, hanem hogy elmeséljük képeink által egy esküvő történetét. Emiatt nálunk mindig az ifjú pár van a középpontban. Ha a vendégek igazán részt vesznek az ünneplésben, akkor sokkal értékesebb képek készülnek majd róluk, mint egy asztalnál ülős portré. A csoportképeknél mindenkinek van lehetősége megjelenni, de az eléggé kizökkent minket a munkából, ha az események közben a vendégek mini családi fotózást szeretnének saját magunknak; jobban szeretjük a fotósarkos megoldást az ilyen jellegű képekhez.

Hány kép készül a menyecsketáncról? A menyasszony- vagy menyecsketáncot mindig végigfotózzuk. Ez sokszor több, mint 1500-2000 extra képet jelent a válogatáskor, de ez az egyik alkalom, amikor megpróbálunk minden vendégről képet készíteni. A mennyisége sok mindentől függ, de a lehető legtöbb előnyös, jól sikerült képet beválogatjuk a gyűjtésbe.

Minden képet utómunkáztok?  Minden esküvő után végignézzük az összes elkészült fényképet, kiválogatjuk őket, majd a képeket egyesével dolgozzuk fel. Az összes kiválasztott fotót utómunkázzuk, hogy egységes legyen a végeredmény. Összességében egy-egy esküvői anyag 60-100 munkaórát is igényelhet, ideális esetben 3-4 héten belül elkészülünk a képekkel.

Milyen minőségű az utómunka? “Magazin retust” soha nem készítünk, még a portrékon sem. Természetesen a bőrhibákat eltüntetjük, de a bőr textúráját nem változtatjuk porcelánná és nem fogunk 2-3 méretet lefaragni senkiről. Nem manipuláljuk durván a színeket sem, a célunk, hogy természetes, de mégis kissé művészi legyen a végeredmény.

Mennyi ideig tart egy esküvő feldolgozása? Az esküvő másnapján átmásoljuk a képeket a memóriakártyákról, és azonnal több biztonsági mentést is készítünk az anyagról. A munkát viszont rögtön nem kezdjük meg, mert a letöbb esetben az előző — vagy akár még korábbi — esküvő feldolgozásával vagyunk elfoglalva. Az esemény utáni 10-15. nap környékén tudjuk megkezdeni az utómunkát, de a főszezon sűrűbb időszakaiban ez lehet hosszabb idő is. Maga a leválogatás több munkanapot vesz igénybe, és az egyedi preset véglegesítése is jónéhány munkaóra. Ezután kezdődik meg a tényleges feldolgozási folyamat, ami átlagosan ~700 db fénykép esetén legalább 6-8 munkanap. Hétköznap hétfő és csütörtök között van lehetőségünk a számítógép előtt ülni, pénteken már a felszerelést készítjük elő a következő munkához, hétvégén pedig vagy dolgozunk, vagy a családunkkal töltjük. Átlagosan az esküvő után 4 héttel szoktunk végezni az albummal, egy egész napos, programokkal teli esküvő után közel 800 fénykép kerül átadásra, aminek feldolgozása 60-100 munkaórát vesz igénybe.

Filmre is fotóztok esküvőn? Extrém esetben az esküvői portrék készítését kisfilmes gépekkel meg tudjuk oldani. Szeretjük az analóg képek világát megjeleníteni a digitális munkáinkon is, nem készítünk steril, műterminek látszó képeket. A zajosodást nem tartjuk hibának, jelzi a technika korlátait, de attól még — bizonyos mértékig — nem befolyásolja a kép esztétikai értékét. Teljes esküvőt filmre fotózni nagyon költséges és körülményes lenne, ezért kompromisszumként a digitális vázakon többféle vintage optikát használunk a fotózások során.

Van még kérdésed? Írd meg nekünk email-ben, vagy töltsd ki az űrlapot a kapcsolat oldalon!