Miért hasznos a jegyesfotózás?

A jegyesfotózáson készült képeket leggyakrabban szülőköszöntő ajándékoknál és az esküvői dekorban használják fel a párok, de vetítéskor, köszönőajándékokon és a meghívón is jól mutatnak. Mi is a valódi szerepe, és miért ajánlott élni a lehetőséggel?

A jegyesfotózás előnyei

Megismerkedhettek a fotóssal:

Kevés esküvői szolgáltató van veletek szinte végig az esküvő napján, ezért a feltétlen bizalom és az oldottabb hangulat miatt ajánlott kicsit közvetlenebb kapcsolatot kialakítani a választott fotóssal. A jegyesfotózás (más néven e-session) remek lehetőség arra, hogy még az esküvő előtt összeszokjatok: megismerhetitek a stílusát, hogyan irányít, milyen pózokat kedvel/ajánl nektek stb. A fotósok számára is hasonlóan fontos a pár megismerése, hiszen nem mindegy, hogyan viszonyulnak egymáshoz a fényképezőgép előtt. Meg kell találni a közös hangot ahhoz, hogy igazán természetes és őszinte képek szülessenek. Ezért is fontos az, hogy közvetlenül az esküvő előtt ne másik fotóst kérjünk fel jegyesfotózásra, hanem azt a szolgáltatót, aki a tervek szerint a nagy napon is velünk lesz majd.

Fanny és Ricsi jegyesfotózás Sopron
Fannyval és Ricsivel az esküvői portrékhoz tervezett helyszíneket jártuk körbe a jegyesfotózáson.

Teszt lehetőség:

Esküvőfotóst a legtöbben úgy választanak, hogy korábban még nem volt lehetőségük együtt dolgozni. A portfólió is sokat segít a döntésben, de ha a korábbi munkák megtekintése után sem vagyunk biztosak a választásban, akkor kérhetünk egy előzetes párfotózást (akár több szimpatikus szolgáltatótól is). Ahhoz, hogy biztosan az elvárásainknak megfelelő munkát kapjuk, egyértelműen kell kommunikálni a fotóssal: a személyes találkozónál mindenképpen mondjuk el elképzeléseinket, ha vannak konkrét pózok és minta fényképek, akkor azt mutassuk meg. Azt ne várjuk, hogy a Pinterestről lementett fotókat látjuk egy az egyben viszont, de a kapott képek visszajelzést adnak arról, hogy valóban tetszik-e a fotós munkája, melyik pózok előnyösebbek, mi az, ami esetleg hiányzik. Ezeket később átbeszélve már biztosak lehetünk abban, hogy az esküvői portréknál minden úgy megy majd, ahogy elterveztük. A másik dolog, amit tesztelni lehet, az a próbafrizura és smink, hiszen ezek akkor nyernek igazán értelmet, ha lehetőség van azt is megnézni, hogyan mutatnának a fényképeken. Továbbá az e-session arra is alkalmas lehet, hogy az esküvői portrékhoz kiszemelt helyszíneket is kipróbáljátok: elég nagy és változatos-e a terep; mikor érdemes menni ahhoz, hogy jók legyenek a fényviszonyok; azt adja-e vissza a képeken, amit elképzeltetek.

Magabiztosabbak lesztek: 

A nagy nap önmagában is elég stresszes, jobb, ha az első profi fotózás nem aznapra marad. A modern esküvőfotózás már nem a “maradjatok mozdulatlanul, nézzetek a kamerába és mosolyogjatok” műteremben pózolós, megrendezett képekről szól. Stílustól függ, hogy ki mennyire szól bele az esküvő történéseibe, de egy jó szakember a párok személyiségét is megpróbálja átadni az elkészült képeken. Ehhez viszont az kell, hogy az alanyok ne legyenek zavarban fotózáson. A jegyesfotózás alkalmával megszokjátok a gépek hangját, és kicsit jobban megismeritek a személyt, aki mögötte áll. Ezáltal az esküvő napján meglesz a szükséges bizalom és komfortérzet ahhoz, hogy ne feszengjetek a kamera előtt. Már csak a gyakorlás miatt is nagyon hasznos élni a lehetőséggel, elég gyakran nagy kedvezménnyel vagy akár ajándékba is ki lehet fogni egy ilyen jellegű fotózást, mivel nemcsak a pár számára praktikus, hanem a fotósok szempontjából is előny, ha az esküvőn zökkenőmentesebb lesz a közös munka.

Nincs határa a kreativitásnak:

Lehetőség van arra, hogy a kedvenc időtöltéseteket és a rátok jellemző dolgokat megjelenítsétek a képeken. Bármilyen kelléket bátrabban lehet használni, hiszen nem kell vigyázni a drága ruhára és nem kell időben visszaérni a szertartásra sem. Extrém vagy távoli helyszínekre mehettek, lehet játszani a kis kedvencekkel anélkül, hogy aggódni kellene.

Jegyesfotózás kollázs
Fruzsit és Krisztiánt kutyusuk, Molly kísérte el; Viviennel és Balázzsal pedig a Fertő osztrák részére utaztunk.

Ötletek a képek felhasználására

Nincs is jobb dekorációs elem a fényképnél, könnyen beszerezhető, nem költséges, és a későbbiekben egyszerűen hasznosítható. Nem kell azzal bajlódni, hogy a virtuális piactéren eladjuk a feleslegessé vált kacatokat fotókat csak beillesztjük egy albumba, és évekkel később azokat is lapozgathatjuk, ha épp nosztalgiázni szeretnénk. vagy felakasztjuk a falra, hogy a közös lakás dísze legyen.

Enikő és Martin egyik fotójából készült vászonkép, mint ötletes vendégkönyv.

Láttuk már viszont fényképeinket meghívókon, különböző dekorációs elemeken, vendégkönyvön, szülőköszöntő ajándékokon. Olyan is előfordult már, hogy esküvői ajándék készült belőlük: kollázsba válogatták be, vagy épp festmény készült a fotót alapul használva.

Az ajándékba kapott festmény, és a fotó, ami alapján készült.

Az sem baj, ha csak magatoknak tartjátok meg, vagy épp a közösségi média közvetítésével jut csak el a rokonokhoz/barátokhoz, nem másoknak készül egy-egy ilyen sorozat. Ha abban a pillanatban nem is tűnik hasznosnak, és csak egy újabb esküvővel kapcsolatos macerának élitek meg, akkor az jusson eszetekbe, hogy 5-10 év múlva milyen jó lesz elővenni ezeket a fotókat, hiszen nem csak az esküvői fényképek fontosak. Ahogyan ti is, úgy a kapcsolatotok is folyamatosan változik, fejlődik, átalakul, és nem csak egy bizonyos mozzanatára lesz jó visszaemlékezni. A jegyesfotózás egy remek lehetőség arra, hogy értékes pillanatokkal töltsétek meg a családi albumot, ami nem feltétlenül az esküvői fotókkal kell, hogy kezdődjön.