Tévhitek a vízjelekkel kapcsolatban

Sokan a profi fotóssá válás egyik fontos lépcsőjének tartják azt a pillanatot, amikor vízjelet kezdenek használni a fényképeik megjelölésére. Ekkor kerülnek fel az XY Photography feliratok a képekre. Következzenek az ezzel kapcsolatos tévhitek:

A vízjeltől profinak tűnik a kép

Hogyan? Egy rosszul megválasztott felirattól, vagy logótól? Egyáltalán nem segít a fénykép megítélésén, inkább csak ront azon: emeli az elvárásokat a képpel szemben. A fényképnek önmagának kell közvetítenie a profizmust.

F&R portrék Bánfalva

A vízjel segít elkerülni a lopást

Ha annyira jó az a fénykép, akkor semmi sem akadályozza meg a képlopást. A legtöbb vízjelet egy egyszerű vágással el lehet tüntetni, nehezebb esetben egy öt perces videóból elleshető trükkel le lehet szedni a képről. Másrészt, miért akarjuk felrakni az internetre? Valószínűleg mutogatni, akkor pedig törődjünk bele, hogy valaki a tudtunkon kívül fogja saját céljaira használni. Nekem is landolt már képem a tudtom nélkül más oldalakon, sőt néhány képem komoly karriert futott be a háttérképek világában. Ilyenkor általában a modell nevét megemlítették, de az enyémet nem. Természetesen pozitív példa is volt már, amikor blogokra, bejegyzésekhez illusztrációnak kérték el képemet.

Amikor fel akarják használni más szolgáltatók a képeinket, előfordul, hogy vízjelezést kérnek.

A vízjel segít reklámozni

Logikusnak hangzik, de sajnos ez sem állja meg a helyét. Egy jelöletlen fényképet szívesebben osztanak meg az emberek, így egy vízjeles kép esetenként jóval kisebb közönséget érhet el.

Nem tudok érvet felhozni a fényképeink vízjelezése mellett, főleg olyat nem, amiért cserébe megéri esztétikailag elrontani őket. Gondoljunk csak bele, hogy hány értékelhető képet vágtak már haza a képre erőltetett XY Photography feliratok.