Miért van szükség esküvőfotósra?

A napokban elég nagy port kavart a Vogue kattintásvadász cikke, miszerint többek között esküvőfotósra sincs már szükség egy esküvőn. A kijelentés elég keményen hangzik napjainkban, amikor ettől függletlenül is átalakulóban van a piac és talán a párok sem tudják pontosan, hogy mire van igazából szükségük.

A cikkben arra hivatkoznak, hogy manapság minden vendég okostelefonnal jön, így az eseményről rengeteg fénykép készül Facebookra és Instagramra. Ezzel téve feleslegessé a hivatásos fotóst, elvégre az ismerősök felé még az esemény napján megjelennek a bizonyító erejű fényképek. A cikkben az esküvőfotókat szinte csak képi bizonyítékként említik, amiket csak az ismerősöktől származó lájkok begyűjtésére lehet használni.

A legjobb visszavágást Stephanienak köszönhetjük, aki Instagramra töltött fel egy képpárt. Az egyik képen az esküvőn készült selfie látható, a másikon pedig a hivatásos fotós által megörökített pillanat.

 Stephanie fényképe az Instagramon
Stephanie fényképe az Instagramon

Egy esküvőfotós olyan fényképeket fog átadni az esküvő után, amikre egész életedben büszke lehetsz, és mindig örömmel fogsz rájuk tekinteni. A fotós kezében nem egy mobiltelefon lesz, hanem egy gondosan összeválogatott felszerelés, ami garantálni tudja a megfelelő képminőséget. Az ideális fotós ezt a felszerelést gondos odafigyeléssel kezeli, és kifinomult szépérzéke biztosítja, hogy biztosan minden pillanatról esztétikus fénykép készüljön.

Még ha a Vogue cikke túloz is, sajnos nagyon sok páron látni, hogy az esküvőfotóson szeretne spórolni. Ez valahol érthető is, mivel az esküvő teljes költsége nagyon megterhelő. Sokan a hobbifotós ismerősükben vagy éppen a fotózás iránt érdeklődő rokonukban látják a megoldást, de sajnos azt kell, hogy mondjam: ez sem jó megoldás. Hiába van az említett ismerősnek profinak látszó tükörreflexes gépe “nagy” objektívekkel és hiába készít nagyszerű tájképeket a Facebookra, ez nem elég a nagy nap megörökítéséhez. Olcsó zoom objektívekkel és megfelelő jártasság nélkül csak kiábrándító fényképek születnek. Egy esküvőn gyorsan történnek az események, és néha nagyon sötét helyeken kell képeket készíteni, ehhez pedig drága, gyors, fényerős felszerelés kell. A fotósnak pedig jártasnak kell lennie a portréfotózásban, riportfotózásban vagy utcafotózásban, hogy végül az elkészült fotókon tényleg egy esztétikusan bemutatott történet jelenjen meg.

D&G esküvő Őrimagyarósd
Tánc közbeni váratlan pillanatokról is készülhet jó fénykép megfelelő felszereléssel.

A fotós választásánál a legfontosabb, hogy a minket érdeklő stílust találjuk meg. Keressük meg a nekünk tetszőt, akár külföldi, neves fotósok képeit is nézegessük. Ez alapján már könnyebb lesz fotóst találni. Esküvőfotósok között mindig ki lehet fogni drágábban vagy olcsóbban dolgozót, csak arra figyeljünk, hogy illeszkedjen az elképzeléseinkbe.