Külön napos kreatív fotózás pro és kontra

Egyre nagyobb divat az esküvőtől eltérő napra szervezni a portrék elkészítését, ezért összegyűjtöttük a külön napos kreatív fotózás előnyeit és hátrányait, hogy könnyebb legyen mérlegelni azt, hogy melyiket érdemes választani.

Az esküvői magazinokban és sok fotós blogon is azt sulykolják belénk, hogy a kreatív fotózás a “nagy nap” legfontosabb eleme. Pedig egyébként az esküvői fotózásnak nem csak a tökéletes portrékról kellene szólnia, hiszen a vendégeket sem ezek miatt hívjuk meg. Mégis általában ez az egyik legdrágább eleme a csomagoknak: a retusálás miatt több munkaóra van utólag a portré képekkel, mivel a közeli képeken megjelenhetnek olyan bőrhibák, amiket nem szívesen látnánk viszont. Sokan különféle indokokkal próbálják a házasulandókra ráerőltetni a külön napos fotózást: csak egy bizonyos időszakban ideálisak a fények a fotózáshoz, a nagy napon nem lenne rá elég idő és hasonló kifogások.

Sopron a kora délutáni órákban.

A leggyakrabban emlegetett kifejezés, ami a legtöbb fotós fő indoka a külön napra, az “arany óra”. Ez a közvetlenül naplemente előtti és napfelkelte utáni kb. 1 órás időszak, amikor alacsonyabb szögből érkező,  lágyabb, melegebb színezetű fény áraszt el mindent. Persze csak akkor, ha éppen nincs felhő. Ez a dolog pont annyira kiszámíthatatlan, mint az esküvő napjának időjárása. Azért szeretik ezt az időszakot a fotósok, mert nyáron kora délután – amikor egyébként az esküvő napján lenne a kreatív – pont a fejünk fölött jár a Nap, ami a tűző napon állva éles és előnytelen árnyékokat eredményez. Ezt viszont nagyon egyszerűen ki lehet küszöbölni egy árnyékos, fákkal teli parkkal, erdővel, vagy akár városi környezettel és kis szerencsével a felhős idővel is. Az arany óra egy kissé túlmisztifikált dolog, hiszen naplementében is lehet pocsék képeket készíteni, viszont a déli időszakban is lehet jókat, csak több odafigyelést és tudást igényel a fotográfus részéről.

Mikor érdemes külön napra tervezni a fotózást?

A helyszín messze van /több helyszín: Ha olyan helyszín a kiszemelt, ami aznap túl nagy távolságra lenne, akkor egyértelmű, hogy nincs is más választás. Sokaknak van olyan fontos hely az életükben, ami a kapcsolatukhoz köthető, emiatt szeretnék, ha ott készülnének el róluk a portrék: lehet az akár a lánykérés helyszíne, az a környék, ahol találkoztak vagy csak egy olyan hely, aminek a varázsát szeretnék a képeken viszontlátni.

Szűkös az időterv: Ez általában akkor szokott közbeszólni, amikor fontos, hogy az első pillantás valamelyik szertartáson történjen. Ilyenkor előfordul, hogy a nap további részében nincs lehetőség arra, hogy akár csak fél órára elvonuljon a pár és elkészüljön néhány fénykép.

Különleges kívánságok: Az olyan dolgok, amik veszélyeztethetik a ruhák épségét, jobb, ha az esküvő utánra halasztódnak. Akár egy vízparti fotózásról, ruhára veszélyes helyszínről vagy eszközökről (túrázás, füstgyertya) legyen szó, nem érdemes kockáztatni. Ide tartozik természetesen a manapság divatos “trash the dress” fotózás is.

A porték a legfontosabbak: Ha valaki úgy érzi, hogy a hatalmas mennyiségű stressz hatására nem tudna ellazulni egy ilyen jellegű fotózáson, és határozott elképzelése van a fényképekkel kapcsolatban, akkor szerencsésebb külön napra tenni a kreatív fotózást. Vannak, akiknek szinte ez a 1,5-2 óra legfontosabb az egész esküvői fotózás egészéből. Minden pontosan meg van tervezve: a tökéletes helyszín, ideális napszak és időjárás, akár teljesen másik évszak is lehet az esküvő időpontjához képest. A lényeg, hogy az esküvő napján történő fotózáshoz képest a megnyugtató rugalmasság sokak számára fontos szempont lehet.

Amikor a helyszín diktál: Vivien és Balázs portréi Rómában készültek néhány héttel az esküvő előtt.

Amik miatt nem ajánlott

Elmúlik a varázs: Bármennyire is próbálkozunk, azokat az érzelmeket nem lehet reprodukálni, amik a “nagy napot” jellemzik. Az a lelki állapot, amikor az esküvő napján tudatosul a házasulandókban, hogy életük szerelmével új, közös életet kezdenek, sokaknál feloldja a görcsölést, és nem lesz idő azon idegeskedni, hogy éppen fényképek készülnek. Ez az izgatottság és túláradó szeretet, ami aznap szinte mindenkinél jelen van, és a képeket igazivá és élettelivé teszi, később már nem feltétlenül lesz meg, főleg, ha valaki nem magabiztos a kamera előtt. Ettől a külön napos esküvői kreatív is csak egy egyszerű páros portréfotózás – vagy inkább csak nyűg – lesz, csak drága ruhában és talpig sminkben.

Extra költségek: Fodrász, sminkes, csokor, bérelt ruha: ez csak néhány dolog, amire még egyszer szükség lehet. Nemcsak a fotózás díjával kell számolni ilyenkor, hanem az összes olyan szolgáltatással, amire az esküvő napján is szükség volt a tökéletes képekhez. Gyakran előfordul, hogy spórolás miatt a menyasszony otthon magának készíti el a frizurát/sminket a külön napos fotózásra, de ez nem feltétlenül jó megoldás. Ha nincs tapasztalat és megfelelő alapanyag, akkor valószínűleg az elkészült képek sem olyanok lesznek, mint  amit eredetileg elképzeltünk, és szinte kidobott pénz lesz a fotózás extra díja.

Nehéz jó időpontot találni hozzá: Jó ötletnek tűnhet közvetlenül az esküvő előtti napokban elkészíteni a portrékat, viszont a szervezés végének időszaka sokszor nagyon feszült, olyankor nem érdemes beiktatni egy ilyen fotózást. Az idegeskedés és kapkodás miatti fáradtság látszódni fog a képeken, és az is valószínű, hogy nem is tudjátok elengedni magatokat a stressz miatt. A nagy napot követően pedig gyakran van morzsaparti a pihenés helyett, nem feltétlenül szerencsés egy átbulizott hétvége után készíttetni a falra kikerülő fényképeket, ezért ha esküvő után szeretnétek a kreatívot, minimum 2-3 pihenőnappal számolni kell. A fotózást pedig szinte garantáltan hétköznapra lehet csak tenni, mivel a főszezonban a hétvégék többnyire foglaltak.

Dóri és Zalán képei a vendégek érkezése előtt a vasszécsenyi kastély parkjában, Zsófi és Laci esküvői portréi pedig Nádasdon készültek kora délután a polgári szertartás helyszínéhez közeli parkban.

Nem a portrék a legfontosabbak

Az esküvő a szerelem ünnepléséről, egy új család születéséről szól. Évek múltán nem az lesz a legfontosabb, hogy tökéletes portrék készültek-e álmaid ruhájában, hanem az, ahogy az igenek kimondása közben egymásra néztetek. A családtagokat és barátokat keresitek majd, akik könnyeiket törölgetve, mosolyogva néztek rátok, miközben ti örök hűséget esküdtetek, és este önfeledten ünnepeltek veletek együtt a lagziban. Nem kell mindent elhinni, amit a női magazinok írnak, hiszen azokat a cikkeket legtöbbször nem hozzáértő embererek másolgatják össze külföldi forrásokból. Fotózni bármikor lehet, csak szaktudás, megfelelő felszerelés és a körülményekhez illő helyszín szükséges hozzá. Nem kell mindenáron külön napra szervezni a kreatívot, főleg akkor, ha egyébként lenne rá idő a menetrendben, hiszen semmi sem garantálja, hogy egy másik napon jobb képek készülnének. Egyszerűbb élni a jegyesfotózás lehetőségével, így nem lesz már az a kényszer sem, hogy életünk egyetlen fotózásán mindennek tökéletesnek kell lennie. Portréfotózásra bármikor be lehet jelentkezni: egy remek fotóssal akár már egy romantikus éttermi vacsora árából is készíttethetünk minőségi képeket életünk bármely szakaszában.