Hogyan érdemes esküvőfotóst keresni?

Egy esküvő megszervezése nagy feladat, és vannak olyan részei, amihez talán nem is mindenki tudja, hogyan érdemes hozzáfogni. Minden összetevőre ugyan nekem sincs receptem, de a fotós kereséséhez talán tudok tippeket adni.

Az előkészületekkel kapcsolatban a legfontosabb, hogy időben kezdjük el. Az első lépéseket már legalább háromnegyed évvel korábban meg kell tenni, így nem csúszunk le a jobb a szolgáltatókról. Ha azonban különleges elképzeléseink vannak, akkor egy-másfél évvel korábban érdemes elkezdeni a szervezkedést. A legfelkapottabb esküvőfotósok naptárai nagyon hamar betelnek; más kérdés, hogy nem feltétlenül rájuk van szükségünk. Elvégre valamit már az elején leszögezhetünk: nincs két egyforma esküvő, így nem biztos, hogy ismerőseink a nekünk ideális fotóst ajánlják. Egy kis utánajárást mindenképpen érdemes megejteni, még akkor is, ha már van elképzelésünk.

1. Keressünk stílust

Bizony, a fotós felkutatása előtt érdemes egy stílus keresésével kezdeni. Milyen képeket szeretnénk az esküvőről, milyen hangulatot szeretnénk viszont látni? Vajon meg tudja-e valósítani az elképzeléseinket? Itt vannak a jelentősebb stílusok, kezdésként ezeket érdemes megnézni:

Klasszikus: Néhányan ezt már modern-klasszikusnak nevezik. Talán mondhatjuk, azt hogy ők a “tipikus” esküvőfotósok. Általában a régi, jól bevált pózokat és megoldásokat használják. A legtöbb esetben vakuval dolgoznak, így elkerülik a különböző fényviszonyok okozta meglepetéseket. Jellemzően a jól bejáratott helyszíneken veszik elő újra és újra ugyanazokat a képi elemeket, ily módon szolgáltatnak egységes minőséget esküvőről esküvőre.

Alex Paul – Jerry Ghionis

Fotózsurnaliszta: Vagy más néven dokumentarista. A kifejezés a riportfotó-szerű látásmódból ered; ők azok a fotósok, akik külső szemlélőként örökítik meg a legszemélyesebb perceinket. Jellemzően nem szeretik az előre beállított szituációkat és igyekeznek mindent természetes fénnyel megoldani. Az ő képeiket böngészve igazi pillanatokat, valós érzelmeket láthatunk. Nagyon jó érzékük van a történetmeséléshez, a fotók egységes feldolgozásával képesek a teljes eseményt újra életre kelteni.

Kevin Mullins – Paul Rogers

Extrém: Idetartozik minden, ami merész, kreatív és szélsőséges. Igyekeznek a pár minden – főleg extrém – ötletét megvalósítani, sőt néha még tetézik is azt. Szokatlan helyszínek, beállítások és látásmód? Nem gond. A fotókon általában nem az érzelmek kapják a nagyobb hangsúlyt, hanem a helyszín vagy a szituáció. Az eredmény sajnos időnként erőltetett, mesterkélt lehet. A hangsúly a beállított fotókon van, az esküvő tényleges elmesélése már kisebb figyelmet kap.

Sacha Blue – Jay Philbrick

Fine Art: Sajnos a fine-art kifejezést hazánkban nagyon elcsépelték, ezért használhatjuk helyette a művészi jelzőt is. Ők azok, akik rendkívül kifinomult esztétikai érzékkel fotózzák végig a nagy napot. Nagyon hasonlít a dokumentarista stílusra, viszont itt nagyobb hangsúlyt kapnak a finom részletek és a környezet. Az átadott képek fotósorozatként és külön-külön is megragadóak. A fine-art fotósoknál előfordul, hogy filmre dolgoznak, vagy a digitális képeket dolgozzák fel úgy, mintha filmre készültek volna. Az eredmény általában kortalan, így nem az aktuális trendeknek és technikai lehetőségeknek felelnek meg, hanem azokon túllépnek.

Greg Finck – Ashley Ludaescher

Persze a fenti stílusok nincsenek kőbe vésve, akár keveredhetnek is, de így már egy kicsit tudatosabban lehet böngészni a felmerülő fotósok képeit.

2. Kutassunk

Keressünk rá a kiválasztott stílusra, akár magyar viszonylatban, de nézhetünk külföldi példákat is. Nagy segítségünkre lehetnek az online esküvőfotós keresők, vagy akár esküvői magazinok és blogok ajánlói is. A fotósok weboldalait próbáljuk tudatosan átnézni: ne foglalkozzunk az egyéb munkáikkal, hanem koncentráljunk az esküvőfotókra. Ha valaki túl sok “fotós témával” dolgozik, akkor lehet, hogy nem ő a legjobb választás. Aki természetfotózik, sportfotózik, makrózik és minden egyéb területen hivatásszerűen tevékenykedik, az valószínűleg nem rendelkezik letisztult stílussal; gyaníthatóan nem mélyült még el teljes mértékben egyik témában sem. Az esküvőfotózás egy komplex műfaj: a divat-, portré-, rendezvény-, és riportfotózás elemei keverednek benne. Talán emiatt is az emberközpontúság a jó esküvőfotós egyik legfontosabb tulajdonsága.

Ne csak a legjobb képeit, válogatásait nézzük, hanem konkrét esküvőről összefoglaló albumokat is. Ezek a galériák is eléggé meggyőzőek? A nagy nap minden mozzanatáról nekünk tetsző felvételt készít? Figyeljük meg, hogy a fotók harmóniában vannak-e tartalmilag és hangulatilag. Ha nincsenek ilyen albumai, akkor legyünk gyanakvóak.

Ha már a weboldalnál járunk érdemes azt alaposabban megnézni:

  • Egyértelművé teszi, hogy ő vállalkozó? Ahogy más területen úgy itt is számlaképes, megfelelő végzettséggel rendelkező szakembert érdemes keresni.
  • Szép, esztétikus weboldala van? Egy jó fotós legfontosabb ismérve az univerzális esztétikai érzéke, az pedig nem fér össze egy régi, ízléstelen oldallal.
  • Elég információt ad magáról? Mivel fontos, hogy a felek megismerjék egymást, ezért ezt a fotósnak már a weboldalon illik kezdeményeznie rövid történetével és arcképével.

Kereséshez az is nagy segítség lehet, ha a helyszínek vagy akár a dekoráció stílusa alapján kutakodunk. Biztosan találunk olyan fotóst, aki specializálódott a vintage vagy rusztikus témára, vagy mondjuk olyat is, aki már többször fotózott az általunk választott kastélyban.

3. Kérjünk árajánlatokat

Miután a fentiek alapján szűkítettük a kört, ideje ajánlatokat kérni. Ilyenkor a fotósnak szüksége van néhány részletre, hogy pontos árat kalkulálhasson. Sajnos a “Mennyiért fényképezel esküvőt?” kicsit kevés, elvégre tudjátok: nincs két egyforma esküvő. Az ajánlatkérésben törekedjünk minél több információt átadni:

  • jegyes fotózásra van-e igény;
  • az esküvő időpontja és helyszíne(i);
  • a kreatív fotózás helyszíne, akár csak ötletek szintjén;
  • mikortól legyen ott a fotós;
  • a násznép létszáma (csak megközelítőleg);
  • a dekoráció, öltözék stílusa (főleg ha különleges);
  • tervezett menetrend;
  • a képeket milyen formában kell átadni (digitális, slideshow, könyv).

Ezen felül szerintem jó ötlet, ha már ezen a ponton megpróbálunk egy kicsit bemutatkozni. Pár mondatot írhatunk magunkról –arról, ahogy megismertük egymást, vagy a hobbinkról –mert ez segít, hogy hamarabb összehangolódjunk.

A kapott ajánlatokat már össze lehet vetni, hogy ki, mit és mennyiért vállal. De azt ne felejtsük el, hogy ez nem a számokról szól. Ne az legyen a befutó, aki a legolcsóbb, vagy aki a legtöbb képet adja át a végén, hanem az, akinek a képei a legjobban megérintenek bennünket.

4. Ismerjük meg őket személyesen

A kapott ajánlatokkal a zsebünkben szűkítsük le a fotósok számát 2-3-ra. Velük próbáljunk egy kicsit jobban megismerkedni: online vagy akár személyesen is. Sőt, teljesen elfogadott már az ajánlatkérő levélben is kérdéseket feltenni. Miért fontos ez? Hát, mert Ő lesz az, aki az egész napon mellettünk lesz és elkísér minket romantikus utunkon. A fotósnak –vagy fotósoknak– közel kell kerülnie a párhoz: ha ez nem sikerül, akkor az meg fog látszódni a képeken. Az ideális jelölt a megbeszélésen sok kérdést tesz fel és érdeklődően hallgatja a válaszokat. Erényei közé tartozik, hogy humoros, magabiztos és jól bánik az emberekkel. Ha egy kevésbé szimpatikus ember feszélyezné a násznépet, az megbélyegezné a napot.

Itt már úgy érezhetjük, hogy megtaláltuk álmaink esküvőjének fotósát. Mielőtt azonban hátradőlhetnénk, még van egy kis teendőnk.

5. Tisztázzuk a részleteket

Mielőtt lefoglalnánk választottunkat, javasolt átfutni a részleteket, nehogy egy apró félreértés kellemetlen meglepetéshez vezessen. Ezek a részletek egytől egyig le vannak fektetve a megállapodásban vagy szerződésben. Nincs ilyen? Legyen! Szerződés nélkül dolgozni és dolgoztatni is veszélyes. Mindenki hallott már rémtörténeteket és nem akarunk egynek sem részese lenni. A szerződés nélkül dolgozó szolgáltató mindig gyanakvásra ad okot, más területen is.

Mire kell kitérnie a szerződésnek?

  • szerződő felek neve és elérhetősége
  • nyújtott szolgáltatás rövid leírása
  • rendelkezésre állási időszak (fontos a fotós érkezésének időpontja és helye)
  • fotósok száma
  • használni kívánt felszerelés (ez csak indokolt esetben, különleges kérés esetén érdekes)
  • ár (foglaló és egyéb részletfizetési lehetőségek és a hozzájuk tartozó határidők)
  • átadott képek száma, átadás módja és ideje
  • jogi információk (képek a fotós tulajdonában maradnak-e)
  • elállás vagy nem teljesítés esetén kártérítés (mindkét irányba meg lehet fogalmazni)

Aki távol van az üzleti világtól, annak elsőre kicsit merevnek tűnhet, hogy ezekről megállapodást kell kötni, de véletlenül se érezzük bizalmatlanságnak. Egyébként ezen felül is vannak még fontos információk, amiket lehetőleg időben meg kell osztani egymással:

  • Pontos menetrend helyszínekkel, vannak-e benne lazább lyukak, ahol be lehet hozni a lemaradást.
  • Mi az elképzelésünk a kreatív fotózásról (akár helyszínek, beállítások vagy kellékek)?
  • Ki lesz a videós, hogyan dolgozik?
  • Lesz-e vőfély, vagy az egyik tanú fogja irányítani a násznépet?
  • Hol és milyen csoportképekre van szükség?
  • Miről készüljenek képek (étkezésről nem szokás)?
  • Retusálási igények (nem minden anyajegy szépségpötty).
  • Mi a feldolgozatlan képek sorsa?
  • Fotókönyvre vagy a képek nyomtatására van-e igény?

Talán most már látjuk, hogy nem is olyan egyszerű ez a kérdés. A lényeg, hogy ha minden szempontból a nekünk megfelelő szolgáltatót szeretnénk megtalálni, akkor érdemes időt szánni a keresésre, és nem csak mások véleményére hagyatkozni.