Fotós könyvek kezdéshez

“Majd valamikor engem is megtaníthatnál fotózni.” Gyakran kapom ezt a mondatot ismerőseimtől. Amikor valaki megkapja/megveszi élete első fényképezőgépét, akkor az első napok-hetek lelkesedése után gyakran csalódottan teszi vissza a polcra.

Ez nem is csoda, mert a fényképezőgépek működése eléggé szélsőséges: mindegyiken van “egy gombos” teljesen automata mód, amivel a legtöbb szituációban nagyszerű képeket készíthetünk. Azonban ha teljesen uralni akarjuk a gépet, akkor nagyon tág fizikai, technikai és esztétikai tudásra kell szert tennünk. Persze, aki hobbiból néha fényképezget, vagy a családját szeretné megörökíteni, annak nem kell mindent tudnia, elég csupán annyit, hogy bizonyos szituációkban mire figyeljen.

Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

Scott egy nagyon nagy tudású fotós, aki oktat, ír és aktívan gyakorolja a szakmáját is. Könyvében nem fizikával, nem elméleti alapokkal fárasztja olvasót. A könyvet úgy írta meg, mintha egy beszélgetés közben tanácsokat adna, felhívná a figyelmet a legfontosabb beállításokra. Ezeket a tanácsokat, tippeket témákba szedve tálalja. A sorszámozás arra utal, hogy hasonló szisztéma szerint több könyvet is kiadott.

moly.hu – Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1

Joe McNally: Kapd el a pillanatot

Miután a kezdéshez szükséges tudás a kezünkben van, bátran belelapozhatunk olyan könyvekbe is, amelyek komoly inspirációt adhatnak nekünk. Joe McNally könyve ideális arra, hogy egy kicsit bepillantsunk a leghíresebb címlapfotók kulisszái mögé. Az egyes képekhez mellékelt leírásból nem csak tippeket kaphatunk, hanem a fotók érdekes történeteit is megismerjük. Joe a National Geographic fotósa már több évtizede, ezenkívül a rendszervakus fotózás egyik legnagyobb képviselője.

moly.hu – Joe McNally: Kapd el a pillanatot

David Präkel: Kompozíció

A fényképezésben nem a technikai tudás megszerzése a legnehezebb, és nem is az ideális téma megtalálása, megalkotása. Mindenek felett áll a látásmód. Mitől lesz igazán szép egy fénykép? Milyen a jó fény? Mi az a kompozíció? Ez az a terület, ahol semmi sem biztos, és minden ízlés kérdése. Ennek ellenére az alapok nagyon fontosak, de szerencsére egyszerűen megtanulhatók. Az induláshoz szükséges “szabályok” elsajátítása után pedig tudatosan meg lehet azokat szegni. David Präkel fotóművész, tanár és író. A Kompzíció című könyvével kezdve végigvette a legfontosabb területeket a fényképezésben, és könnyed hangnemben írt róluk. Ő egy igazi művész, nem fogja elmagyarázni, hogy hogyan állítsd be a fényképezőgépedet és eszközöket sem fog ajánlani neked, csupán megmondja, hogy egy fénykép mitől lehet szép.

moly.hu – David Präkel: Kompozíció