Fotókönyv vagy album?

Évtizedeken keresztül természetes volt, hogy egy különleges alkalomra felkért fényképész albumokba rendezett papírképeket ad át a munka végeztével. Betérve egy fotósboltba vagy egy nagyobb áruházba most is biztosan találunk több tucat ilyen fotóalbumot, de ezek már valahogy nem keltik fel az érdeklődésünket.

Fotóalbum

Egyszerű megoldások, amikkel igazából nagyon költséghatékonyan tudunk egy lapozható albumot készíteni kedvenc képeinkből. Nagyobb mennyiségben a kis fotók nyomtatása viszonylag olcsó. A képeket bárki cserélgetheti, összeállíthatja. Több megoldás is van a fényképek rögzítésére: áttetsző zsebbe helyezhetjük őket, vagy a sarkak mentén csíptethetjük be, esetleg ragaszthatjuk őket. Mindegyikben az a közös, hogy rontanak a képek élvezeti értékén. Ráadásul ezeket a fényképalbumokat bárki megvásárolhatja, így kevésbé személyesek.

Fotókönyv

Ezzel szemben a fotókönyveket nem lehet csak úgy a polcról levenni. Egyedileg nyomtatott, magas minőségű könyvek, amiket ideális esetben egy megfelelő szépérzékkel és technikai tudással rendelkező személy készít. Bár manapság már bárki készíthet fotókönyveket – ugyanis vannak erre egyszerű megoldások (cewe.hu-t mindenki ismeri) – , de ezeknek a minősége elmarad a profik által elvárttól.

Érdemes jó minőségű fotókönyvben gondolkodni, mert szerintem ez az egyik legszebb módja fényképeink megtekintésének. Egyik monitor, TV vagy telefonkijelző sem tudja eléggé visszaadni a színeket és a részleteket. Sőt, még a dömpingáron nyomtatott fényképek sem képesek arra, hogy megfelelően tálalják szeretett fotóinkat.

Bízzuk a fotósra?

Nincs azzal semmi baj, ha magunknak állítjuk össze a könyvet, de azt tudni kell, hogy a hivatásos fotósoknak sokkal több opció áll a rendelkezésére. A fotókönyv készítő cégek ugyanis csak korlátozott lehetőségeket nyújtanak az átlagos megrendelő felé: néhány előre összeállított méret és borító kombinációt. Ezzel szemben a fényképészek – mint viszonteladó partnerek – a teljes kínálatot igénybe vehetik: több méret, különleges borítóelrendezések és anyagok, különböző vastagságú és felületű fotópapírok. Ráadásul a fotós által összeállított fényképalbumba nem kerülnek bele felesleges logók: sem a nyomda, sem a használt technológia márkajelzése nem jelenik meg.

Amikor mi nyomdát kerestünk, akkor a minőség volt az első számú szempont. Elvárás volt részünkről, hogy a könyv oldalai síkban nyíljanak , ugyanis így a két oldal között szabadabban lehet elhelyezni a képeket. Az ilyen könyvben nem  hajlik meg a papír, nem alakul ki hullám egy sötét árokkal.

Amitől szép lesz a fotókönyv:

  • borítója bőr vagy vászon
  • nagy, legalább 20×20 cm-es
  • a címlap személyes: felirat vagy fóliázott fénykép
  • minőségi fotópapír belső
  • síkban nyílik, így a képek nem görbülnek meg és nem is torzulnak lapozás közben
  • nem tartalmaz nyomdára vagy programra utaló hirdetést
  • az oldalak tartalma nagy odafigyeléssel van összeállítva